Egyirányúba - elsőként

A KRESZ módosítás lehetőségével élve a Főváros fontosnak tartotta, hogy először saját háza táján söprögessen, ezért – a Belvárosi új Főutcán kívül – idén elsőként a Városháza melletti Városház utcában tette lehetővé a kétirányú kerékpározást. Ezzel a Városháza főbejárata kerékpárral szabályosan mindkét irányban megközelíthető és elhagyható.

A KRESZ módosítás lehetőségével élve a Főváros fontosnak tartotta, hogy először saját háza táján söprögessen, ezért – a  Belvárosi új Főutcán kívül – idén elsőként a  Városháza melletti Városház utcában tette lehetővé a kétirányú kerékpározást. 

Ezzel a Városháza főbejárata kerékpárral szabályosan mindkét irányban megközelíthető és elhagyható.

A Városháza utcán kívül a Kecskeméti utca - Károlyi Mihály u., és Petőfi Sándor u. – Bécsi u. útvonalon jelzőtáblák jelzik, hogy ezeken a szakaszokon a kerékpáros forgalom az egyirányúsítás irányával szemben is haladhat.

Több-partneres együttműködés eredménye ez az új lehetőség: a Főváros kezdeményezte és vitte végig az ellenirányú kerékpározás  lehetőségét,  a Magyar Kerékpárosklub támogatásával, a beruházó pedig az V. kerület Önkormányzata volt.

Ez a kerékpáros közlekedés népszerűsítése, a kedvezőbb kerékpáros eljutási lehetőségek érdekében megadott új lehetőség, amelyet a KRESZ-módosítás tett lehetővé. A dolog újdonság jellege miatt mindenkinek tanulnia kell az új rendet. Ezért kérjük a járművezetőket és a kerékpárosokat, hogy fokozott óvatossággal, egymásra kölcsönösen figyelve közlekedjenek. Nagyobb méretű jármű és kerékpáros találkozása esetén helyenként csak lassítással, kölcsönös félrehúzódással tudnak egymás mellett elhaladni. Kérjük a kerékpárosokat, hogy autóbusz szembejövetele esetén mielőbb húzódjanak jobbra, biztosítva a helyet az autóbusz elhaladásához.

Az utcában 30 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben.

A Ferenciek terei aluljáróban az ellenirányú kerékpározás nem engedélyezett!

Az Október 6. utcában egyelőre szintén nem engedélyezett az ellenirányú kerékpározás, erre később fog sor kerülni, a József Attila u. – Október 6. u. jelzőlámpás csomópont működésének módosítása után.


A Múzeum körúti automata kerékpárforgalom-számláló adatai negyedóránként frissítve

A Nemzeti Múzeum előtt az Astoria irányában a kerékpársávon elhaladó kerékpáros forgalom nagysága aznapi és éves összesítésben.