Bringázz a természetbe!

BAT

Városban, hétköznap praktikus, - hétvégi kiránduláskor felfrissítő a biciklizés. Sokakat valószínű eltántorít a profi biciklisták látványa az utakon: drága felszerelésben, százezreket érő biciklivel, jó edzettséggel lehet csak nekivágni egy hosszabb útnak - gondolhatja láttukon az, aki még nem tekert ki mondjuk a közeli Szentendrére! Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, kicsit kikapcsolódjunk és élvezzük, hogy végre a szabadban vagyunk, nincs szükségünk versenyszintű felszerelésre. Csak jó társaságra, egy egyszerű, de megbízható biciklire és egy jól tervezett útvonalra.

 

Előkészületek

A kerékpárt nagyobb túrához ugyanúgy fel kell készíteni, mint magunkat. Ellenőrizni kell a fékeket, a gumik állapotát – nem árt, ha megfelelő keményre pumpáljuk őket, érdemes a csavarokon húzni egy kicsit, mindent megtapintani, nem lötyög-e, nem kattog-e. Kellemetlen, ha út közben történik kisebb baleset. Érdemes tartalék gumival és pumpával készülni, sosem lehet tudni: hátha egy szimpatikus ifjú hölgynek vagy úrnak kell segítséget nyújtanunk... A bukósisak és a kesztyűk viseléséről ne feledkezzünk meg, hosszú túrához elengedhetetlen útitársak. Sík terepen, aszfaltozott úton, turisták által előszeretettel látogatott kerékpárúton haladva mindegy, milyen bicikli van alattunk, csak biztonságos legyen.

A saras, járatlan utakat kedvelők üljenek mountain bike-ra.

Öltözékünk legyen kényelmes, amelyben könnyedén tudunk mozogni, a cipő ne szorítson, különben estére fájó sebekkel lehet tele lábfejünk. Ha előreláthatólag tűző napon fogunk tekerni, a naptejet se felejtsük otthon. A tavaszi bogárinvázió okozhat kellemetlen pillanatokat a biciklistáknak. Akár gyorsan tekerünk, akár lassan, a kis élősködők megtalálnak és szembe, szájba, orrba repülnek vagy felragadnak az arcunkra, ami amilyen mókás, olyan kellemetlen. A szembe kerülést szemüveg viselésével tudjuk elkerülni, a szájba kerülést pedig száj elő húzott kendővel. Ha minden a helyén van, indulhat a túra!

Útvonalajánló

Miután verbuváltunk magunk köré egy bringás kirándulócsapatot, akik hasonlóan megszállottak, mint mi vagyunk és minden óvintézkedést megtettünk annak érdekében, hogy egyben hazaérjünk, indulhatunk is kifelé a városból.

Első útvonalnak a már említett Szentendre is megteszi, a bicikli út a Batthyány térről egyenesen odavisz. Nem ér HÉV-re szállni! Bringával igen kényelmes a városnézés, amikor felfelé taposunk a kacskaringós utcákon, gondoljunk arra, hogy a tető után lefelé gurulhatunk…

Kényelmes kerékpárút van a Balaton és a Fertő-tó körül, nem túl forgalmas a Velencei-tó körüli út sem, kellemesen lehet gyönyörködni a tóban. Érdeklődőknek és bátraknak ajánlatos biciklis oldalak böngészése, amelyek felkészülten adnak tájékoztatást hosszabb túrára vállalkozóknak, akár több napos kerékpártúrákról is. Túraboltokban kaphatók bicikli utakat is feltüntető térképek, ha szeretnénk pont odaérni, ahová terveztük.

Aki bátortalan a főváros határain kívül merészkedni, az körözhet a Városligetben vagy a Népligetben, esetleg a Margit-szigeten. A városhoz közeli, városon belüli úti célok másoknak is eszébe juthatnak, a bicikli utakon kialakulhatnak kisebb dugók szép időben, hétvégén. Mindig legyünk egymásra tekintettel és zsúfolt utakon lassan haladjunk! Egy biciklis kirándulásnak nem a sebesség vagy az óránkénti megtett kilométer a lényege, hanem a szabad levegőn eltöltött idő a családdal, barátokkal, az együtt tekerés öröme. Tekerjünk el csapatostul kedvenc pest-környéki éttermünkbe vagy fedezzünk fel új helyeket, ahol jól készítik a gulyáslevest! Vigyünk pokrócot a piknikhez, támasszuk a megfáradt drótszamarakat egy fához és töltődjünk fel egy szép tisztáson! 


A Múzeum körúti automata kerékpárforgalom-számláló adatai negyedóránként frissítve

A Nemzeti Múzeum előtt az Astoria irányában a kerékpársávon elhaladó kerékpáros forgalom nagysága aznapi és éves összesítésben.