Bringázz télen-nyáron!

BTNY

A tavasz beköszöntével, szikrázó napsütésben talán azoknak is kerekezni támad kedvük, akik eddig veszélyesnek, kényelmetlennek, drága mulatságnak tartották a biciklizést. Kétség kívül érdemesebb az évnek ezen szakaszában örök barátságot kötni a kétkerekű járművel, mint télen. Sokakat riaszt a szabadtéri mozgás 5-10 Co körüli kinti hőmérsékleten, de ha már egyszer beleszerettünk a biciklizésbe és a naposabb évszakokat végig tekertük, nem kell lemondanunk szeretett mozgásformánkról a hidegebb hónapokban sem. Ahhoz, hogy kényelmesen és biztonságban érezzük magunkat kedvenc közlekedési eszközünkön minden évszakban, oda kell figyelnünk magunkra és a biciklire is. Még mielőtt teljesen kétségbe esne az évszaknak megfelelő felszerelések vélt anyagi kiadásai miatt, szeretnénk néhány költséghatékony tanáccsal szolgálni az egész éves bringázáshoz.

Nyári szezon

Azt gondolhatnánk, hogy a nyári biciklizés nem igényel speciális ruhadarabot, körültekintést, extra ruharéteget, hiszen úgyis meleg van. Ha így indulunk, előfordul, hogy út közben keserűen tapasztaljuk, hogy aznap reggeli toalettünk nem éppen alkalmas a délutánba-estébe nyúló hosszú vagy középtávú tekeréshez.

Hölgyeknél a szoknya megfelelő hossza döntő kényelmi kérdés. A térdig vagy kicsit térd fölé érő, bő szabású szoknya a legkényelmesebb biciklizéshez. A szűkebb fazonok közül az oldalt vagy hátul sliccelt szoknya enged szabad mozgási lehetőséget térdeinknek, azonban az elől kivágott a térd fel-le járása közben olyan ruhadarabunkat is megmutathatja, amit nem kívánunk az utca egész népességével megosztani. Mini szoknyához javasolt a lábfej nélküli harisnya (leggings) viselését: mindent takar és divatos! A bokáig érő szoknya, ruha viselése biciklizéskor balesetveszélyes: a hosszú szoknya beakadhat a küllők közé. Ezt elkerülendő megcsomózhatjuk vagy biztosító tűvel fölhajthatjuk ruhánkat.

Munkába biciklivel járó férfiaknak az öltönynadrág tisztán tartása okozhat gondot. A megoldás a nadrág szárának összefogása ruhacsipesszel vagy fényvisszaverő bokafogó pánttal. Nyáron előkerülnek a kényelmes papucsok, szandálok, ám az alkalmi cipőkben, vietnámi papucsokban tekerést csak a gyakorlott bringásoknak merjük jó szívvel ajánlani.

Akár túrázni, akár munkába indulunk, ajánlott viselet a bukósisak és a napszemüveg, utóbbi a jó látási viszonyok megőrzését, illetve a szembe csapódó bogarak kivédését szolgálja. Ha hosszabb ideig tervezünk napon tekerni és a déli órákban sem sikerül árnyékba húzódnunk, mindenképpen kenjük be magunkat magas faktorszámú naptejjel és legyen kéznél víz is. Opcionális felszerelés nyárra a kesztyű, amely a téli használattól eltérően nyáron és tavasszal csak kényelmi szempontokat szolgál. A bicikli karbantartása nyáron és tavasszal nem igényel különleges figyelmet. Ha jót akarunk jószágunknak, nem hagyjuk sokáig a tűző napon, ugyanis az nem tesz jót a gumiabroncsnak.

Őszi-téli kollekció

Hideg őszi napokon és télen is lehet kellemesen biciklizni. Nem kell lemondanunk a napi testmozgásról és megfelelő öltözékben elkerülhető a megfázás. A téli tekeréshez nincs szükségünk vastagon bélelt, meleg tollkabátra. Nem szükséges túlöltözni, mert mozgás közben úgyis behozzuk az egy-két rétegnyi lemaradást. Előnyös a szélálló kabát, mert a menetszelünket őszi-téli hidegben dermesztőnek, jegesnek érezhetjük.

Ősszel, rövid kabátos időben főleg a nők körében okoz gondot a kilógó derék: biciklis öltözködésre szakosodott boltokban kaphatók különböző színben és vastagságban derékmelegítők, amelyek eltakarják és melegen tartják az érzékeny testrészt. Fülünk, orrunk és ujjaink érhetik el legkorábban fedetlenül a lefagyás közeli állapotot. Persze nem szó szerint, a jeges menetszélben viszont így érezhetjük. Ennek megfelelően kötelező a teljes ujjakkal rendelkező kesztyű, a sapka és a sál viselése. Utóbbi kettő készülhet vékony anyagból, nem szükséges a legmelegebb darabjainkat magunkra húzni bringázás előtt, mert hamar leizzadhatunk megálláskor és így a megfázhatunk. Az orr védelmére még sajnos nem fejlesztettek ki külön ruhadarabot, a profik maszkkal takarják az arcukat. Ez a pókember szerelés igen drága, ha nem vagyunk biztosak a téli bringázásban, így olcsóbb megoldás, ha megpróbáljuk sálunkat szemig behúzni, ha féltjük az arcunkat a megfázástól. Ne féljünk csupasz arccal biciklizni, nem fogunk megfázni. Érzékeny és nem érzékeny izületűeknek egyaránt melegen kell tartaniuk a térdeiket. Erre a célra tökéletesen megfelel egy térdig húzott bokamelegítő.

A bicikli jólétéről is kell gondoskodnunk télen, nem csak a miénkről. Első sorban jól tapadó gumikat kell szereznünk, az alig bordázott versenygumik télen sajnos nem biztonságosak. A latyak, az eső ellenségei a biciklinek, minden használat után töröljük át száraz ruhával a vázat, a villát és a bowdeneket. Télen nagyobb szükségünk van az első és hátsó lámpára, így nem csak mi látunk, minket is látnak, akár rossz látási viszonyok között is.

A fentieket nem elijesztésnek szántuk, tippekkel szerettünk volna szolgálni az egész éves városi biciklizéshez. A saját tapasztalat ezen a téren is sokat számít, bátran érdemes kísérletezni a minél kényelmesebb bringázás érdekében. A biztonságos közlekedésről azonban sose feledkezzünk meg!


A Múzeum körúti automata kerékpárforgalom-számláló adatai negyedóránként frissítve

A Nemzeti Múzeum előtt az Astoria irányában a kerékpársávon elhaladó kerékpáros forgalom nagysága aznapi és éves összesítésben.