Bringázz a mindennapokban!

BAM

 

Nem csak a gyors munkába jutáshoz használhatjuk kerékpárunkat, kitűnő társ a bevásárláshoz, ügyintézéshez és elengedhetetlen kelléke lehet esti összejöveteleknek. Ezekhez a tevékenységekhez szeretnénk kedvet csinálni.                  

                                       

Vásárlás, szállítás kerékpárral

Egyik előnye a bringázásnak, hogy nem vagyunk kénytelenek a tömegközlekedés menetrendjéhez alkalmazkodni, várni a tűző napon, szakadó esőben a járatunkra. Ha bevásárlást tervezünk akár munkából hazafelé menet, akár hétvégén, nagy előny, ha van egy gyors, biztonságos biciklink. Azonban rossz látvány, amikor a megtömött szatyrok a kormányon himbálóznak: menet közben könnyen a küllőbe akadhat. Hogy a csúnya balesetet elkerüljük, szereljünk a csomagtartóra, esetleg a kormányra kosarat a szatyrok, kisebb pakkok szállítására. Kaphatók olyan táskák, amelyek a csomagtartón átvetve könnyedén felszerelhetők a biciklire, mintha lovat nyergelnénk. Kétkerekű hátaslovunk így elviszi helyettünk a nehéz tárgyakat a könyvtől a dinnyéig, szó szerint levéve a vállunkról a bevásárlás terhét. Fontos, hogy minden kosarat, táskát biztonságosan rögzítsünk a járgányon és a rögzítő elemeket minden használat után ellenőrizzük, hogy nem lazultak-e ki. Az extra súly nem nehezíti meg nagyon a tekerést, sőt: büszkék leszünk magunkra, milyen gyorsan hazaértünk és nem fáj a kezünk. Nagyobb bútort, hosszú gerendát, a biciklinél és gazdájánál nagyobb tárgyat nem ajánlatos két keréken szállítani, mert fokozottan balesetveszélyes!

Hivatali ügyintézés

Ha munka után elintézni valónk akad a városban, akkor is válasszuk a bringát. Sok esetben azért nem érünk időben célba, mert várni kell a buszra, dugó van, így lecsúszunk a nyitva tartásról. Nincs is ennél bosszantóbb! Biciklivel könnyedén kikerülhetjük a dugóban ragadt buszt, autót, trolit és még zárás előtt odaérhetünk a hivatalba. Nem fogunk jobban leizzadni, mint ha a buszon, villamoson közlekednénk. Egyre több közintézmény előtt találunk kerékpárparkolót. Megérkezéskor ne felejtsük el jól rögzíteni a választott parkolóhelyhez szeretett biciklinket, mert kellemetlen meglepetések érhetnek dolgunk végeztével! A vázat rögzítsük, sose a kereket vagy a kormányt.

Jó társaság

A fiatalok körében villámgyorsan elterjedt a bicikli láz. A bringázásnak ugyanis hatalmas közösségteremtő ereje van. Nagyszerű dolog együtt tekerni például az esti társas összejövetelre, majd együtt elindulni haza, vagy hétvégén elmenni kisebb társasággal egy laza túrára. A baráti társaságok húzóereje nagy, ezért ha a társaságban egy ember bringával jár, rövid időn belül a többiek is beállítanak majd egy-egy hozzájuk illő darabbal. Senki nem szeretné magát kirekesztettnek érezni egy társaságban azért, mert nincs biciklije! Ha biciklivel kívánunk szórakozni menni, ne felejtsük, hogy a KRESZ az ittas kerékpározást is tiltja és pénzbüntetés róható ki a szabályszegőre. A budapesti szórakozóhelyek nagy része már számol a biciklivel közlekedőkkel is, így megfelelő számú és minőségű parkolóhelyet tudnak biztosítani a bringások számára. Legnagyobb előnye, hogy nem kell az éjszakai buszra várni, taxira csillagászati összegeket költeni, a néptelen utakon pillanatok alatt hazatekerhetünk. Az esti órákban semmiképp se feledkezzünk meg a világításról!


A Múzeum körúti automata kerékpárforgalom-számláló adatai negyedóránként frissítve

A Nemzeti Múzeum előtt az Astoria irányában a kerékpársávon elhaladó kerékpáros forgalom nagysága aznapi és éves összesítésben.