Bringázz az iskolába!

BAI

 

 

Gyerekeknek, kiskorúaknak nem tanácsos egyedül, felnőtt kísérő nélkül a közúton bringázni, az iskolába sem. A KRESZ a 12 éven aluliak közúton történő kerékpározását tiltja, tehát ők legfeljebb a járdán biciklizhetnek. Az iskolák házirendje kitérhet arra, hogy támogatják-e, hogy a 12 éven felüli gyerekek kerékpárral járjanak iskolába és vállalják-e a felelősséget, ha a gyerekkel az iskola felé vezető úton történik baleset. Ezért mielőtt a gyermek kerékpározna az iskolába, kérjük figyelmesen tanulmányozni az iskola házirendjét! Kerékpározni viszont minél fiatalabb korban érdemes megtanulni.

„Ez olyan egyszerű, mint a biciklizés!”-- szól a mondás. A tekerés része tényleg egyszerű, de a nagy feladat csak utána következik: megtanulni kerékpárral közlekedni.

Akár sporteszköznek, akár közlekedési eszköznek, akár aktív pihenéshez használjuk a kerékpárunkat, ismernünk kell és tudnunk kell azt, mire vagyunk vele képesek. Nem csak a KRESZ szabályok ismerete fontos, ha forgalomban szándékozunk tekerni, hanem a balesetek elkerülése miatt néhány ügyességi feladatot is érdemes tudnunk.

Félős felnőttekbe, akik még nem mernek forgalomban tekerni, a Magyar Kerékpárosklub Bebiciklizés programja önthet bátorságot. A belvárosi gyakorlóterepet úgy állították össze tapasztalt túravezetők, hogy a tapasztalatlan biciklisták számára az alapvető közlekedési szabályokat bemutassák. Az indulási időpontokat és a részleteket lásd a Critical Mass fórumán (http://criticalmass.hu/forum/20091026/bebiciklizes-biztonsagban-az-utakon-ket-kereken).

A legkisebbek pedál nélküli bicikliken tanulhatják a kétkerekű egyensúlyozást, hogy nagyobb korukban ne jelentsen gondot például a forgalomban közlekedés vagy a hosszú túrázás a szülőkkel. A korai kerékpárhoz szoktatásnak része lehet, ha a szülő bringával kíséri vagy viszi a gyerkőcöt óvodába, iskolába. Ha a szülők természetesnek tekintik a biciklis közlekedést, idővel a gyerek is így érez majd és vígan teker mellettünk a járdán.

A kisiskolásokat a BicikliSuli tanítja a helyes kerékpárhasználatra, közlekedésre, - ügyességi feladatokkal, versenyekkel tarkítva a programot. A biciklis tanterv elméleti és gyakorlati részekből áll. Előbbi színesíti az iskolai tananyagot, utóbbira órák után, tanítási időn kívül kerülhet sor, vizsgázott oktatók vezetésével. A BicikliSuliban a biciklire felszállástól a forgalomban történő haladásig tanulhatnak biciklizni a gyerekek.

2010-ben először középiskolások számára is szervezett a BicikliSuli csoportos túrákat és megismertették a gimnazistákkal a KRESZ szabályokat is. Honlapjukon (www.bringasuli.hu) megtalálhatók az oktató programban résztvevő kőbányai és soroksári iskolák, a roadshow-k időpontjai és helyszínei.

A nagyobb gyerekek felnőtt kísérettel, csoportban, úgynevezett „biciklis-buszt” alkotva együtt bringázhatnak biztonságosan iskolába.

Ha nincs lehetősége a gyermeknek iskolában biciklizésről tanulni, családilag ellátogathatnak a megújult Városligeti KRESZ Parkba, ahol a kicsik „élesben” gyakorolhatják a közlekedés szabályait kisautóval és kisbiciklivel. Nem lehet elég korán kezdeni a helyes közlekedés elsajátítását!

http://www.eisenkrammer.hu/index.php?id=471


A Múzeum körúti automata kerékpárforgalom-számláló adatai negyedóránként frissítve

A Nemzeti Múzeum előtt az Astoria irányában a kerékpársávon elhaladó kerékpáros forgalom nagysága aznapi és éves összesítésben.