Bringázz a munkába!

BAM

Ha már bringával kirándulunk, bevásárlunk, miért ne járhatnánk munkába is kedvenc kétkerekűnkön? Számos országban – például Dániában, Hollandiában – legalább annyian járnak be munkába kerékpárral, mint közösségi közlekedéssel vagy autóval.

 

 

 1. Megóvhatja magát attól, hogy már korán reggel azon idegeskedjen, miért nem indexelt az imént Ön elé bevágó autó, vagy azon, miért nem jön a troli, villamos, busz.
 2. Egészségesebb életmóddal kevesebbet kell betegszabadságra mennie.
 3. Miután reggel túl vagyunk a napi mozgásadag felén és az adrenalin szintünk is a helyén van, hatékonyabban és nagyobb kedvvel fogunk nekiállni a munkának. Hazafelé, a mozgásadag másik felének letekerése után kisimultak, elégedettek leszünk, és nem visszük haza a munkahelyi stresszt.
 4. Nem csak egyénileg javíthatja hangulatát, közérzetét a biciklizéssel, hanem a kollégákét is. Ez azt is jelenti, hogy minél többen tekernek a munkába, annál jobb lesz a munkahelyi hangulat, elkerülhetőek a felesleges konfliktusok.
 5. A főbb útvonalak esetleges felújításkor ügyesen kikerülheti a kis utcákban a torlódást. A bringázás a legkiszámíthatóbb közlekedési mód.
 6. Rövid távon, kis sebességgel nem izzadunk le az irodába érve, ez egy tévhit. A városban nem érdemes és nem is lehet száguldozni, mert ha más nem, egy piros lámpa mindig megállít.
 7. Ha távolról érkezünk munkahelyünkre és ragaszkodunk a kerekezéshez, vigyünk magunkkal törölközőt, váltás ruhát és frissítsük fel magunkat a mosdóban. Nincs lehetetlen!
 8. Sokan félnek a forgalomban közlekedni, pedig csak gyakorlás kérdése. A KRESZ szerint járműnek minősül a bicikli is, ezért az autósok járműnek kell, hogy tekintsenek. Ügyesen ki fognak kerülni, ha szabályosan haladunk. Semmivel sem veszélyesebb, mint autóba ülni minden reggel.
 9. Nem károsabba városban biciklizni, mint ülni a dugóban vagy várni a buszra a megállóban. Mérések megmutatták: a kerékpáros kevesebb közlekedési eredetű veszélyes gázt és mikrorészecskét  szív be, mint az autós. A kerékpáros feje magasabban van, mint az autóban utazóé és emellett az autó zárt légterében tartósan koncentrálódnak a bejutott veszélyes szennyezők.
 10.  Ha cégünk imidzsét akarjuk kicsit rendbe tenni, teremtsünk jobb feltételeket a bringásoknak! Mert: kevesebbet kell céges flottára költeni, elindulhat a társadalmi felelősségvállalás a légszennyezettség ellen, a fenntarthatóság mellett.
 11.  A biciklis cégek (értsd: azok a cégek, ahol szinte mindenki bringával jár) jó példát mutathatnak azoknak a cégeknek, magánszemélyeknek, akik még nem bicikliznek.
 12. Kisebb parkolóis elég, ha a cég dolgozói bringáznak a munkába: egy autónyi parkolóhelyen 5 bicikli fér el.
 13. Anyagi előnyei: kevesebb parkoló fenntartása, kevesebb betegszabadságos kolléga, kevesebb pénz autóflottára, benzinre.
 14. Ebédet, laptopot, nagy-nagy mappákat kell vinnie minden reggel? Egyszerűbb hátizsákban vagy biciklire szerelhető táskában szállítani őket, mint kézben a tömegközlekedési eszközökön.

 

A munkába bringázó egyének és céges csapatok versenyezhetnek ősszel és tavasszal. További részleteket, információkat, kalkulátort és versenyeket l. a Bringázz a munkába! oldalon:

http://www.bam.hu/


A Múzeum körúti automata kerékpárforgalom-számláló adatai negyedóránként frissítve

A Nemzeti Múzeum előtt az Astoria irányában a kerékpársávon elhaladó kerékpáros forgalom nagysága aznapi és éves összesítésben.