Kerékpározás az autóbusz forgalmi sávokban

A kerékpározás feltételeinek javítása érdekében a Közlekedési Ügyosztály egyes szélső fekvésű autóbuszsávok „autóbusz – kerékpársáv”-vá kijelölésével igyekszik lehetővé tenni a biciklizést bizonyos autóbuszsávokban. Erről már egyeztetést tartott a BRFK, a BKV ZRt., a Magyar Kerékpárosklub, valamint a FKF ZRt. résztvételével.

 

A kerékpárosok által nem használható buszsávok veszélyeztetik a kerekezők biztonságát, hiszen  a buszsáv melletti forgalmi sávban, a busztól balra kellene közlekedniük, sokszor két nagy testű jármű közé beszorulva …. Ezért, ott ahol nem jár  a buszforgalom aránytalan hátráltatásával, célszerű lenne a buszsávban  megengedni  a kerékpározást.A kerékpárosok igénybe vehetnék a buszsávot is – az erre alkalmas helyeken. A kerékpározás feltételeinek javítása érdekében a Közlekedési Ügyosztály egyes szélső fekvésű autóbuszsávok „autóbusz – kerékpársáv”-vá kijelölésével igyekszik lehetővé tenni a biciklizést bizonyos autóbuszsávokban. Erről már egyeztetést tartott a BRFK, a BKV ZRt., a Magyar Kerékpárosklub, valamint a FKF ZRt. résztvételével.

Kiválasztási szempontok:

- Szélső fekvésű autóbuszsáv,

- Nincs kerékpárút vagy kerékpársáv,

- Elsőnek azok a csomóponti autóbuszsávok kerüljenek sorra, ahol egy rövid szakasz miatt nehezedik meg egy, kerékpározásra egyébként használható útvonalon a kerékpározás,

-Kisebb autóbusz-forgalmú, rövidebb autóbuszsávokban célszerű a kerékpározást megengedni.

Javasolt helyszínek:

I.   Mészáros utca,

I.   Fő utca,

VI. Király utca (Teréz körút előtt városközpont felé),

VI. Podmaniczky u. (Teréz krt. előtt kifelé)

VI. Ferdinánd híd, Izabella utcai lehajtó

VII. Dohány utca (Rottenbiller u. előtt kifelé),

VII. Wesselényi utca (Erzsébet krt. előtt városközpont felé),

VII.  Damjanich u.,

VIII-X. Vajda Péter utca,

XI.   Hengermalom út (Szerémi út – Budafoki út között)

XII. Budakeszi út (Hűvösvölgyi út előtt városközpont felé),

XIII. ker. Dózsa György út (Szabolcs u. – Vágány u. között Kerepesi út felé)

XV.  Drégelyvár u.

Az egyeztetési folyamat megindult, a szükséges jogszabályi változtatásokat tanulmányozzák a szakértők.

Mivel az autóbuszsávok szélessége az autóbusz-kerékpársáv kijelölhetőségére vonatkozó szélességi előírásnak (3,75 m) nem felel meg, minisztériumi felmentés szükséges.


A Múzeum körúti automata kerékpárforgalom-számláló adatai negyedóránként frissítve

A Nemzeti Múzeum előtt az Astoria irányában a kerékpársávon elhaladó kerékpáros forgalom nagysága aznapi és éves összesítésben.